Een systeemplafond is een plafond wat verlaagd is onder het daadwerkelijke plafond (vloer), oftewel een tweede plafond. Het wordt door middel van verschillende materialen bevestigd, zoals ophangers, kantlatten en plafondprofielen. Door een systeemplafond te plaatsen ontstaat er een tussenruimte, ook wel plenum genaamd. Het plenum zorgt allerlei voordelen, zoals het wegwerken van de leidingen.
Over het algemeen bestaat een systeemplafond uit raster van hoofd- en tussen profielen liggen. Daarnaast is er een ruime keus in plafondplaten qua grote, materiaal en kleur. Bovendien is het systeemplafond ook nog te verkrijgen in verschillende opties qua afwerking. Hieronder volgt daarom uitleg over de verschillende opties qua afmeting, afwerking, materiaal en verschillende ophangsystemen.
Afwerking en afmetingen
Bij de verschillende afwerkmethodes zit het het hoofdzakelijk in de plafondplaat en plafondprofiel. De plafondplaat heeft meestal een standaard maat van 600 x 600 mm of 600 x 1200 mm. Een uitzondering treedt op bij het bandraster systeemplafond hier kunnen andere lengtes en /of breedtes van de plafondplaten worden toegepast.
Het inleg systeemplafond is het meest voorkomende systeemplafond. Wanneer de profielen zijn gemonteerd worden de platen er los op gelegd, hierdoor kun je gemakkelijk een plaat vervangen of bij het plenum.
Doorzak systeemplafond tevens semi-verdekt systeemplafond, verdiept systeemplafond bestaat ook weer uit profielen waar de plafondplaten worden ingelegd. Alleen het grote verschil zit hier in de plafondplaat, want de plafondplaten zijn voorzien van een sponning. Dit geeft een luxe uitstraling, omdat het plafondprofiel minder zichtbaar is.
Verdekt systeemplafond tevens (naadloos systeemplafond) heeft een strakke afwerking. Dit verdekte systeemplafond heeft (bijna) geen zichtbare profielen meer. De plafondplaten hebben een nog grotere sponning of afschuinde kant waardoor de plafondplaat tegen de andere plafondplaat aankomt of op de andere plafondplaat ligt.
Het bandraster systeemplafond is een op zichzelf staand systeemplafond. Een bandraster plafond beschikt over een veel breder profiel. Overigens heb je hier ook de keus voor de inleg plafondplaat of semi verdekte plafondplaat. Er kan hier ook gekozen worden voor andere lengtes en / of breedtes van de plafondplaten.
Tegenwoordig zijn er ook verdekt uitneembare plafondplaten te verkrijgen. Deze plafondplaten zijn gemakkelijker na de montage te vervangen. Wanneer u meer wilt weten over de verschillende afwerkmethodes kunt u contact opnemen met één van onze deskundige adviseurs.
Soort plafondplaten
De belangrijkste twee plafondplaten onderscheiden we in de structuur van plafondplaten. Hetend zachte minerale plafondplaten of harde minerale plafondplaten.
Het verschil tussen deze twee plafondplaten zit in de structuur van de plafondplaat. De zachte minerale plafondplaat bestaat uit onbrandbare steenwol met een vlies toplaag. De andere genaamd harde mineralen plafondplaat zijn van hard geperst mineraal met een geverfde toplaag gemaakt. Beide panelen zijn geluidsabsorberend en isolerend en leverbaar in verschillende structuren en kleuren.
Verder zijn er ook nog gips vinyl plafondplaten, metalen plafondplaten en houten plafondplaten te verkrijgen.
Kleuren van de systeemplafonds
Het zichtbare gedeelte van het systeemplafond is natuurlijk in allerlei kleuren te verkrijgen. Het gaat hier om de volgende materialen: plafondplaten, bandrasters, kantlatten en hoofd en tussen-profiel. Door de vele verschillende mogelijkheden met een systeemplafonds is de standaard kleur wit. Heeft u graag een andere kleur? Neem dan gerust contact met ons op.
Aandachtspunten systeemplafond en plafondplaten.
U kunt niet alleen kiezen uit velerlei plafondplaten, maar ook uit verschillende ophangsystemen. Zo zijn er allerlei soorten toepassingen voor in verscheidene ruimtes. Daarom is het is erg belangrijk om te kijken waar het systeemplafond wordt toegepast. Zo zijn er cruciale aspecten die meespelen om het juiste systeemplafond te kiezen. Wat zijn de voornaamste aandachtspunten wanneer u kiest voor een systeemplafond.
Het plafond is vaak de primaire plek om de Akoestiek te verbeteren in een ruimte. Akoestische toepassingen zijn erg belangrijk voor de meeste ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan vergaderzalen of kantoorgedeeltes.
De NRC waarde staat voor ‘nagalm reductie Coëfficiënt’. Het laat met één cijfer de waarde zien hoeveel een plafondplaat geluid absorbeert (opneemt). De waarden vallen binnen de 0 tot en met 1. Hoe hoger de waarde, hoe beter de plafondplaat geluid absorbeert.
Licht is essentieel voor het functioneren van de mens. Daarom is het belangrijk om licht de ruimte te geven door middel van Lichtreflectie. Door een systeemplafond te monteren in een ruimte optimaliseer je niet alleen het binnenklimaat, maar ook je lichtreflectie (Y-waarde). De Y-waarde geeft het percentage licht aan dat wordt weerkaatst via het plafond.
De Brandklasse van het systeemplafond is ook een belangrijk aspect om mee te nemen voor de keuze van je systeemplafond. U kunt de brandklasse verbeteren door brandvertragende plafondplaten aan te schaffen, maar ook om in het plenum oftewel tussenruimte brandvertragende schotten te plaatsen. Wanneer het plafond (vloer) van hout is, worden er brandwerende gipsplaten tegen uw houten plafond (vloer) gemonteerd.
De vochtbestendigheid van een plafondplaat is erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan zwembaden met hoge luchtvochtigheid.
Waar wordt het systeemplafond allemaal toegepast?
Het systeemplafond wordt in elke branche vertegenwoordigt. Onze systeemplafonds vinden hun toepassing in de afbouw van de meest uiteenlopende projecten. Of het nu gaat om kleine of hele grote projecten, Wanpla kan het. De systeemplafonds zijn onder andere terug te vinden in scholen, kantoren, hotels, ziekenhuizen, stations, luchthavens, gemeentehuizen, laboratoria etc.
Verlichting
Ook niet geheel onbelangrijk is de verlichting. Duurzame verlichting kan gemakkelijk toegepast worden in een systeemplafond. Dit kan door middel van een Led armatuur in het plafondprofiel of een Led module die netjes verwerkt wordt in een plafondplaat. Zo zijn er nog talloze mogelijkheden om verlichting in een systeemplafond te verwerken. Het is wel belangrijk om de juiste verlichting in de ruimte te kiezen. Elke ruimte heeft zo zijn eigen waarden, maar daar kan Wanpla u bij helpen. Wanneer u een offerte aanvraag doet, kunnen wij door middel van de juiste gegevens een individueel lichtplan maken.
Immens veel voordeel van een Systeemplafond
- Het systeemplafond verbetert de akoestiek, hierdoor verbeter je de comfort in elke ruimte. Afhankelijk van het gebruik hebben ruimtes niet dezelfde behoeftes op het vlak van akoestische correctie. Daarom hangt het af van de wensen van de klant, in een concertzaal moet de akoestiek natuurlijk veel anders zijn dan in een ziekenhuiskamer.
- Het systeemplafond verbeterd de brandreactie en bestendigheid van de ruimte.
- Een systeemplafond isoleert de ruimte en zorgt voor de juist circulatie in elke ruimte.
- Lichtweerkaatsing (reflectie) zorgt voor lichtverspreiding waardoor je helderheid krijgt in de ruimte waar je een systeemplafond plaatst.
- Door een systeemplafond te plaatsen verwerk je gemakkelijk alle bekabeling. Wat directe invloed heeft op het visuele comfort van een ruimte. Zijn esthetische aspect is dus zeer belangrijk.
- De platen zijn gemakkelijk vervangbaar of er is gemakkelijk verlichting te plaatsen.
Levering en montage van een systeemplafond
Voor de levering en montage van een systeemplafond bent u bij Wanpla Kampen aan het juiste adres. Onze medewerkers doen u graag een passend voorstel. Wij leveren en monteren niet alleen systeemplafonds, maar bijvoorbeeld ook metal stud plafonds, plafondeilanden en houten plafonds. Bovendien levert en monteert Wanpla ook wanden, projectverlichting en totale projectinrichting.
Hieronder kunt u de foto’s bezichtigen van de meest uitéénlopende projecten met systeemplafonds van Wanpla Kampen.
Waarom kiest u voor Wanpla Kampen?
- Wanpla verzorgt de levering en montage van systeemplafonds, systeemwanden, projectverlichting en totale projectinrichting.
- We zijn al jaren actief in de verschillende markten, zodoende beschikken we over praktijkgerichte kennis en ervaringen.
- Door eigen productie en uitstekende leveranciers zijn we flexibel en hebben we korte contactlijnen.
- Vele producten zijn uit voorraad leverbaar
- Een montageteam met jarenlange ervaringen in het vakgebied.
Referentiefoto’s Systeemplafond:
Meer informatie over een systeemplafond nodig?
Heeft u interesse in een systeemplafond voor uw project? Neem dan contact op met onze adviseurs. Immers zorgen we altijd voor persoonlijk advies op maat, want ieder project is immers anders. Wij zijn gespecialiseerd in systeemplafonds op alle fronten en helpen u graag.
Van adviseren tot ontwerpen, leveren en installeren; Wanpla Kampen verzorgt het voor u!
Bovendien kunt u ook een afspraak maken, neem daarvoor gerust contact met ons op.